Nazaj

Apiterapija

Povezovalec
/
Predava
Franc Šivic
Sklop
Zdrav življenjski slog
Tip dogodka
Predavanje
DatumUraDvorana
ned., 4. 02. 2018 17.45–18.30 Kosovelova dvorana
Ta beseda, ki jo vse pogosteje slišimo, pomeni dobesedno zdravljenje (terapija) s čebelami (apis), vendar danes uporabljamo za lajšanje najrazličnejših tegob pri ljudeh predvsem čebelje pridelke, kot so med, cvetni prah, propolis, matični mleček, vosek, čebelji strup in v zadnjem času tudi apilarnil – sok iz osem dni starih trotovskih ličink. Sicer pa ima apiterapija že večtisočletno tradicijo in zaseda med alternativnimi ali bolje rečeno komplementarnimi zdravilnimi metodami ugleden prostor. Vsaki dve leti svetovna čebelarska zveza organizira kongres Apimondija, na katerem se zberejo najvidnejši strokovnjaki apiterapije ter poročajo o najnovejših raziskavah in izsledkih, s katerimi čebelarji pozneje seznanjamo svoje potrošnike čebeljih pridelkov in tudi širšo javnost. Za začetnika apiterapije pri nas velja mariborski zdravnik in čebelar dr. Filip Terč (1844–1917), ki je ugotovil, da čebelji piki blažijo revmatične bolečine ter že leta 1979 z njimi uspešno in množično zdravi bolnike z revmo. Klinične izkušnje, ki jih je opisal v avstrijski strokovni medicinski literaturi, so mu zato v čebelarskem svetu prinesle laskavi naziv »očeta apiterapije«. Njegov rojstni dan, 30. marec, je Apimondija razglasila za svetovni dan apiterapije.
Na predavanju bom predstavil domačo laboratorijsko raziskavo medu glede njegove baktericidnosti, ki so imele za posledico, da smo dobili prvi slovenski medicinski med za zdravljenje ran pod imenom Vivamel. V laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete so sočasno raziskovali tudi, kateri slovenski med najbolj preprečuje razvoj parodontogenih bakterij v zobnih oblogah, žal pa zaradi pomanjkanja denarja ni bilo mogoče izvesti še ustreznih kliničnih raziskav. Tudi propolis je mogoče uspešno uporabljati v ustni higieni, zlasti tako da z njim razkužujemo krtačke za čiščenje medzobnih prostorov.
Tri leta že teče moja raziskava o vplivu rednega uživanja svežega cvetnega prahu na znižanje PSA pri starejših moških, ki imajo težave z benigno povečeno prostato. Pri štirih od petih moških, ki kot prostovoljci sodelujejo v raziskavi, se je vrednost PSA znižala, zmanjšale pa so se tudi spremljajoče težave, kot so pogosto nočno vstajanje in šibak curek pri uriniranju. Za pravo strokovno dokazljivo klinično raziskavo bi bilo seveda treba imeti večje število prostovoljcev, kar mi bo morda uspelo v prihodnje.
Predstavil bom tudi dosežke svojega italijanskega prijatelja in čebelarja, ki s pomočjo čebel že dvajset let uspešno zdravi mlade ljudi z depresijo. Njegova metoda temelji na tem, da svoje varovance uči čebelarjenja, in ko ti spoznajo in vzljubijo čebele, odkrijejo nov svet, ki jih tako pritegne, da odkrijejo smisel svojega življenja.
Nakup