Nazaj

Aditivi v živilih

Povezovalec
/
Predava
prof. dr. Nataša Poklar Ulrih
Sklop
Zdrav življenjski slog
Tip dogodka
Predavanje
DatumUraDvorana
ned., 4. 02. 2018 17.00–17.45 Kosovelova dvorana
Aditive lahko opredelimo kot snovi, ki so namensko dodane živilom za izboljšanje varnosti in kakovosti. O aditivih vemo že veliko, saj je bila večina odobrenih aditivov ocenjena glede varnosti že pred desetletji. Vendar, so se v tem času proizvodni procesi v živilski industriji in prehranske navade ljudi občutno spremenili. Podrobneje bomo predstavili vlogo in mehanizme delovanja pogosto uporabljenih aditivov v živilstvu, kot so konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, stabilizatorji, želirna sredstva, barvila, sladila in ojačevalci arome.
V številnih živilih so aditivi nepogrešljivi, saj brez njihove uporabe izdelkom ni mogoče zagotoviti ustreznih standardov kakovosti in varnosti. Za uporabo v živilih mora vsak aditiv izpolnjevati določene pogoje: ne sme ogrožati zdravja ljudi, zanj mora obstajati upravičena tehnološka potreba, njegova uporaba ne sme zavajati potrošnika. Regulativo na področju aditivov v Evropski uniji določa Uredba (ES) št. 1333/2008 kot krovni predpis.
Pri izbiri živil postajajo potrošniki v razvitih državah vse bolj zahtevni in kritični ter želijo živila, ki so varna, zdrava, atraktivnega videza, priročno embalirana, imajo dovolj dolg rok uporabnosti in so nenazadnje cenovno ugodna. Aditivi so pri potrošnikih še zmeraj prepoznani kot snovi, ki za zdravje nimajo koristnih lastnosti oz. mu lahko celo škodijo. Ustrezno informiranje in izobraževanje potrošnikov o prehranskih aditivih, tako glede njihovih funkcij v živilih kot tudi njihovega označevanja in morebitnih tveganjih, je ključnega pomena za realno percepcijo aditivov pri potrošnikih. Zavedanje potrošnikov o nekaterih nezaželenih učinkih aditivov sili proizvajalce v izdelavo produktov s prijazno deklaracijo (clean label). Na drugi strani pa študije kažejo tudi na zdravju koristne učinke nekaterih aditivov.

prof. dr. Nataša Poklar Ulrih
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana
Nakup