Nazaj

Stresogeno delovanje hrane

Povezovalec
/
Predava
mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo
Sklop
Tradicionalna kitajska medicina
Tip dogodka
Delavnica
DatumUraDvorana
sob., 3. 02. 2018 17.00–18.30 Dvorana M3+M4
Naraščajoče število bolezni neznanega vzroka je v 21. stoletju postavilo vpliv hrane na zdravje in počutje v sam vrh perečih vprašanj naše razvite civilizacije in vseh njenih dosežkov na področju medicine. Dejstvo, da se količina črevesnih bakterij (mikrobiomov) pri odraslih zelo hitro spreminja med kilogramom in dvema, je izzvalo množico skrbi ob novejših dognanjih nevroznanosti, da te iste bakterije s krvjo in še bolj po limfnih žilah neposredno stečejo v območje možganov in oddaljenih tkiv. Limfa nastaja v prebavilih in je njena količina v marsičem odvisna od količine vrenja ali gnitja neprebavljene ali delno prebavljene hrane v tankem in debelem črevesu. Ostanki neprebavljene hrane utegnejo postati odlična gojišča škodljivih mikroorganizmov (bakterij, glivic, zajedalcev, virusov ipd.). Presežek škodljivih mikroorganizmov zahteva kakovostno delovanje imunskega sistema, ki uravnava in nadzoruje vnetne procese v prebavilih in drugje po telesu.

Novejše ugotovitve medicinskih raziskav, predvsem nevroznanosti, kažejo, da presežek mikroorganizmov in prekomerno izločanje snovi, ki posredujejo in uravnavajo kakovost imunskih odzivov, utegne močno ovirati delovanje imunskega sistema, možganov in posredno vplivati na nastanek zapletenih bolezenskih stanj, kot so parkinsonizem, demenca, vedenjske motnje, sindrom vzdraženega črevesa, božjast, shizofrenija, nezaželeni odzivi na cepljenja, revmatizem in množico vnetnih bolezni nepojasnjenega vzroka.

Vse te nezaželene učinke in bolezenska stanja lahko nekoliko omilimo z uravnavanjem mikrobioma, dodajanjem kakovostnih probiotičnih bakterij in povečanjem vnosa oligosaharidnih vlaknin v kombinaciji z mono- ali polinenasičenimi maščobnimi kislinami, ki jih vsebujejo nekatera semena in prehranska dopolnila.
Poleg spremembe prehranskih navad ter dodajanja prebiotikov in probiotikov je na delovanje imunskega sistema v prebavilih mogoče vplivati z redno telesno dejavnostjo in dodajanjem zdravilnih začimb ali njihovim pitjem v kombinaciji z zdravilnimi zelišči.

Združitev starodavnih in sodobnih znanj je temeljno vodilo delavnice. Najboljši način za preprečevanje in dopolnilno zdravljenje naštetih težav, ki nastajajo kot posledica neustrezne prehrane, pomanjkanja gibanja in slabih življenjskih navad, je nujen in ga ne smemo spregledati.
Nakup